Spouwmuurisolatie: Werkwijze en na-isolatie

Spouwmuurisolatie: Werkwijze en na-isolatie

Past spouwmuurisolatie bij uw huis? Op deze pagina bieden we gedetailleerde informatie over de facetten van spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie: Wat houdt het in?

Een spouwmuur is een constructie die bestaat uit twee muren met een lege ruimte, oftewel een spouw, ertussen. Deze spouw is meestal 5 tot 7 cm breed. Het oorspronkelijke doel van dit ontwerp was om vocht tegen te houden. Echter, we zijn ons gaandeweg bewust geworden dat deze spouwmuren ook veel warmte kunnen verliezen. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor dit probleem: de lege ruimte kan worden opgevuld met isolatiemateriaal, dat meestal waterafstotend is. Door deze aanpak wordt uw woning als het ware voorzien van een warme jas. Hierdoor gaat er minder warmte verloren naar buiten en wordt de warmte beter verdeeld door het huis.

Hoe brengen we spouwmuurisolatie aan?

We kunnen bestaande spouwmuren isoleren zonder dat we ze hoeven openbreken. Dit is hoe we te werk gaan:

  1. Onze adviseur kijkt in eerste instantie of je spouwmuur en gevel geschikt zijn voor isolatie. Als dat zo is, dan volgen we de volgende stappen.
  2. We boren kleine gaatjes in de voegen volgens een regelmatig patroon.
  3. Via deze gaatjes blazen we het isolatiemateriaal in de spouwmuur.
  4. Na de isolatie voegen we de gaatjes zorgvuldig bij, in de juiste kleur, zodat je bijna niet kunt zien dat er werkzaamheden zijn uitgevoerd.
  5. Als er niet genoeg ventilatie is in de kruipruimte, zorgen we voor ventilatieroosters.

Het aanbrengen van muurisolatie is snel en eenvoudig, en er is geen sloopwerk nodig. Meestal is het werk binnen een dag(deel) gedaan en veroorzaakt het bijna geen overlast.
Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over onderhoud aan je geïsoleerde spouwmuur. Lees hier uitgebreider hoe wij te werk gaan.

Na-isolatie van uw woning: Is er al isolatie?

Heeft u een iets oudere woning en vraagt u zich af of de spouwmuren al door eerdere eigenaren zijn geïsoleerd, dan kunt u dit vrij gemakkelijk nagaan. Let op het metselwerk: als u opgevulde boorgaten ziet, betekent dit dat de spouwmuur in het verleden is geïsoleerd. Deze boorgaten kunnen echter moeilijk te vinden zijn omdat ze zijn opgevuld met cement in de kleur van het metselwerk. Ziet u geen boorgaten, dan is er waarschijnlijk geen spouwmuurisolatie aanwezig.

Voelt u ondanks de spouwmuurisolatie nog steeds een koude trek langs de muur? Dan kan het nuttig zijn om de isolatie te laten controleren. Isolatie uit de jaren ’80 of ’90 kan aan een verbetering toe zijn.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw woning?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende inspectie van uw spouwmuren, inclusief een offerte op maat en persoonlijk advies.