Tweederde Nederlanders wil duurzaam huis

Tweederde Nederlanders wil duurzaam huis, met zonnepanelen en goede isolatie

Een groot deel van de Nederlanders wil duurzaam wonen, blijkt uit een onderzoek van dakpanproducent Creaton. Zonnepanelen zijn de bekendste en meest gewilde manier om duurzaam te worden. In België, waar het bedrijf ook onderzoek deed, is isolatie van het dak favoriet.

Het onderzoek onder 1.200 mensen in Nederland en België werd gedaan door marktonderzoeker Profacts in opdracht van het dakbedrijf. De vragen richtten zich vooral op verbouwingen op en rond het dak. Voor de helft van de ondervraagden in Nederland zijn zonnepanelen het eerste wat hen te binnen schiet als het gaat om duurzaam verbouwen. De Belgen denken eerder aan isolatie van dak. Isolatie van muren is zowel bij Belgen als Nederlanders een bekende en favoriete manier om duurzamer te worden.

Isolatie is goed voor duurzaam huis / De perceptie lijkt daarmee overeen te komen met de duurzame realiteit. Voor de meeste huizenbezitters is isolatie een van de efficiëntste manieren om een duurzamere woning te krijgen. Via het dak verdwijnt bijvoorbeeld een kwart van de warmte in huis, volgens Creaton. Een investering in isolatie betaalt zich terug, want je hoeft minder te stoken waardoor de energierekening lager wordt. In Nederland zijn zonnecellen vermoedelijk populair omdat de salderingsregeling (waarbij de overheid stroom terugkoopt als je hem niet zelf gebruikt) bestaat. In België bestaat zo’n regeling niet, wat het kostenplaatje van zonnepanelen anders maakt.

Kosten belangrijke hobbel voor duurzaam wonen / Die kosten zijn volgens de enquête een belangrijke reden om niet te verbouwen. 58 procent van de ondervraagden vreest dat een verbouwing te duur is of zichzelf niet snel genoeg terugbetaalt. Daarnaast is het vinden van een betrouwbare duurzame aannemer voor een belangrijk deel van de mensen een probleem. Aan de andere kant hoeft het voor de meeste ondervraagden niet te lonen: Tweederde van de Nederlanders wil duurzaam wonen en slechts 16 procent wil dat vooral omdat het huis dan minder geld kost, volgens het onderzoek.

Bron: www.chance.inc