Transfarmation met Fihuma

De drijvende boerderij ‘Floating Farm’ is vorige week aangelegd in de Rotterdamse Merwe-Vierhaven (M4H). De Fihuma Groep is een van de organisaties welke de komst van de innovatieve “drijvende koeienstal” in Rotterdam vanuit duurzame betrokkenheid ondersteund. De 2800 vierkante meter grote en 900 ton wegende Floating Farm is de eerste ter wereld.

Het gaat nu nog om een drijvende bak die de basis wordt van de boerderij. De komende tijd wordt het in Rotterdam afgebouwd tot een drijvend bouwwerk met drie verdiepingen. De boerderij opent eind dit jaar haar deuren voor het publiek. Er zullen 40 koeien worden gehouden.

Transparante drijvende boerderij
Floating Farm is een transparante boerderij op het water waar bezoekers de koeien zien en kunnen kennismaken met alle processen die plaatsvinden op de boerderij. In de boerderij wordt verse melk tot gezonde zuivelproducten verwerkt, voor jong en oud, dicht bij de eindgebruikers in de stad.
Een centrale trap leidt bezoekers vanaf de werkvloer naar de koeientuin, een buitenruimte waar de melkkoeien komen te staan. De koeien staan buiten, maar hebben een beetje bescherming tegen het weer door een transparant dak en begroeiing. De vloer wordt dag en nacht schoongemaakt door een robot en langs de randen staan voedsel- en melkrobots.

Transfarmation
Het produceren van voedsel voor een wereldbevolking die intensief groeit en steeds welvarender wordt, een steeds grotere uitdaging. Steden zoeken naar nieuwe ontwikkelingen om voedsel te produceren in de stad. Wij noemen dit de Transfarmation. Steden in deltagebieden met een strategische ligging aan het water en waterwegen tot diep in het stadshart, zijn bij uitstek geschikt voor een drijvende hightech-oplossing als Floating Farm.
Niet alleen ontwikkelen we met Floating Farm een waardevol drijflichaam als alternatief voor de schaarse grond in ons land en daarbuiten, de productie en verkoop van dagvers voedsel verloopt circulair en dicht bij de consument. Daardoor zijn er nauwelijks afvalstromen en wordt de logistieke keten verkort. 

Leren van de technologie en elkaar
Naast een commercieel productiebedrijf is Floating Farm ook een belangrijk educatiecentrum op het gebied van innovatieve technieken en stadslandbouw, vooral voor scholieren, studenten en het bedrijfsleven. Bezoekers kunnen vier transparante zones op de werkvloer zien: de zuivelproductie, het groeien van gras onder ledlicht, waterbehandeling en de recycling van mest. Ook is er gelegenheid voor wetenschappelijk onderzoek op diverse onderdelen van ons concept zoals voerproductie, reststofverwerking, energiereductie en –opwekking en drinkwater productie en hergebruik.

Doneer een koe
Er staan voorlopig alleen twee kunstkoeien te grazen, maar uiteindelijk moet er een volle koeientuin zijn van 40 koeien met een productie van 800 liter melk per dag. Geïnteresseerden kunnen een koe doneren, en mogen deze dan een naam geven, supporter worden of een donatie doen. 

Meer informatie op https://floatingfarm.nl/.