Een daktuin, mooi en functioneel

Fihuma houdt zich al jaren bezig met daktuinen en het vergroenen van uw dak. En vooral deze zomer regent het veel en een groen dak kan helpen tegen overstromingen

Een groen dak, vol met kleine plantjes, helpt tegen wateroverlast. Er is een heleboel dakoppervlak waar plantjes op passen, zo bleek uit een studie van Natuur en Milieu. Wij hopen dan ook dat meer mensen het dak van hun uitbouw of schuur willen bekleden met groen.

Een groen dak is erg mooi en helpt tegen wateroverlast, vergroot de biodiversiteit en houdt de straat koel. Alle kleine beetjes helpen, maar dat alle kleine beetjes ook helpen in de wereld van de dakbedekking verwacht je misschien niet.

Toch kan een groen dakje al bijdragen aan een betere waterhuishouding van bijvoorbeeld je tuin. Als een paar buren ook een groen dak aanleggen, kan het de temperatuur in de stad verlagen, zorgen voor meer insecten en vogels en overstromingen voorkomen, vooral in steden. Dat laatste klinkt de mensen waarschijnlijk als muziek in de oren, want met de hevige regenval kwam ook op veel plekken wateroverlast voor. Vooral in steden, waar meer steen dan groen is. Door die stenen kan het water niet goed de grond in en het riool kan niet al het water in een keer verwerken.

Een groen dak kan helpen, want de plantjes op zo’n dak werken als een soort spons: ze houden het water vast, waardoor het niet of langzamer op straat terechtkomt. Het groen zorgt ook voor verkoeling, want als het heet is laten de planten het vocht in hun bladeren los om koeler te worden - net zoals mensen zweten. Kortom: nu de gevolgen van klimaatverandering steeds zichtbaarder worden, in de vorm van extreem weer en hittegolven, wordt een groen dak steeds nuttiger. En er is een heleboel oppervlak om groen te maken: volgens een studie met luchtfoto’s heeft Nederland 21 miljoen vierkante meter aan kleine oppervlakken die vergroend kunnen worden.

Nu is Natuur en Milieu niet de enige partij die oproept om iets met het leegstaande dakoppervlak te doen. Er is al langer een roep om zonnepanelen te installeren op panden. Dat zou moeten voorkomen dat er goede landbouwgrond vol wordt gezet met zonnepanelen. Dus als je dak het aankan, werkt de combinatie heel goed. Het groen houdt de panelen koel, waardoor ze beter werken. Leuk om te weten, het Groene Loket heeft een website om kosten te berekenen. En het groene dak heeft vooral effect als de buren het ook doen. Niet voor niets wil Natuur & Milieu ook dat hele straten samen vergroenen, om met groene daken zoveel mogelijk impact te hebben. Voor vragen kunt u altijd terecht bij Eric Nijemanting of Leon Fraza.

 (Met dank aan: change.inc)